Deolijfiseensubtropischebladhoudendeboomdietot9meterhoogwordtendiebloeitinmeijunimetcrème-wittebloemengevolgddoorgroenevruchtendierijpennaar bruin of zwart. With permission of World Crops Database - Right: Rodrigo Nuno Bragança da Cunha, Olive-tree-fruit-august-0, CC BY-SA 3.0
Opkweken
Deolijfwordtbijonsalskuipplantopgekweekt.Gebruikkuipplantengrondofeenmengselvan60%potgrond30%grofmetselzanden10%leem.Overwinterdeplantvan half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.
Snoeien
De olijf verdraagt rigoureuze snoei. In het algemeen is enige vormsnoei voldoende. Om de bloei te bevorderen kunnen afgedragen takken iets worden teruggenomen.
Oogsten
Devruchtenwordengeoogstinhetnajaar.Zoweldeonrijpegroenealsderijpezwarteolijvenkunnenwordengeoogst.Nadeoogstwordendeolijveninjaarinzoutwater bewaard om ze eetbaar te maken, door de olijven in te kerven kan dit proces worden versneld. User:A,Ocram, Grüne Oliven, CC BY-SA 3.0 - User:A,Ocram, Schwarze Oliven, CC BY-SA 4.0 Olives harvested Olive oil – Photo by Bijenvriend With permission of World Crops Database
Deolijfiseensubtropischebladhoudendeboomdietot9meter hoogwordtendiebloeitinmeijunimetcrème-wittebloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar bruin of zwart. With permission of World Crops Database - Right: Rodrigo Nuno Bragança da Cunha, Olive-tree-fruit-august-0, CC BY-SA 3.0
Opkweken
Deolijfwordtbijonsalskuipplantopgekweekt.Gebruik kuipplantengrondofeenmengselvan60%potgrond30%grof metselzanden10%leem.Overwinterdeplantvanhalfoktobertot halfmeibij5-10°C.’sZomersopeenbeschutteenzonnigeplek plaatsen.Bemestenvanmeit/maugustus.Vermeerderingdoor zaaien en stekken. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.
Snoeien
Deolijfverdraagtrigoureuzesnoei.Inhetalgemeenisenige vormsnoeivoldoende.Omdebloeitebevorderenkunnen afgedragen takken iets worden teruggenomen.
Oogsten
Devruchtenwordengeoogstinhetnajaar.Zoweldeonrijpe groenealsderijpezwarteolijvenkunnenwordengeoogst.Nade oogstwordendeolijveninjaarinzoutwaterbewaardomze eetbaartemaken,doordeolijvenintekervenkanditproces worden versneld. User:A,Ocram, Grüne Oliven, CC BY-SA 3.0 - User:A,Ocram, Schwarze Oliven, CC BY-SA 4.0 Olives harvested Olive oil – Photo by Bijenvriend With permission of World Crops Database
Gebruik
Devruchtissappigenheefteenheeleigensmaak.Dezwarte olijvenzijnietszachtervansmaakdandegroene.Ookwordende olijven met pit en al geperst voor de olijfolie.