© Pari-daeza

Fruit: Olea europea subsp. sylvestris (Olijf)

Algemeen

De olijf is een subtropische bladhoudende boom die tot 9 meter hoog wordt en die bloeit in mei juni met crème-witte bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar bruin of zwart. With permission of World Crops Database - Right: Rodrigo Nuno Bragança da Cunha, Olive-tree-fruit-august-0, CC BY-SA 3.0

Opkweken

De olijf wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.

Snoeien

De olijf verdraagt rigoureuze snoei. In het algemeen is enige vormsnoei voldoende. Om de bloei te bevorderen kunnen afgedragen takken iets worden teruggenomen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst in het najaar. Zowel de onrijpe groene als de rijpe zwarte olijven kunnen worden geoogst. Na de oogst worden de olijven in jaar in zout water bewaard om ze eetbaar te maken, door de olijven in te kerven kan dit proces worden versneld. User:A,Ocram, Grüne Oliven, CC BY-SA 3.0 - User:A,Ocram, Schwarze Oliven, CC BY-SA 4.0 Olives harvested Olive oil – Photo by Bijenvriend With permission of World Crops Database

Gebruik

De vrucht is sappig en heeft een heel eigen smaak. De zwarte olijven zijn iets zachter van smaak dan de groene. Ook worden de olijven met pit en al geperst voor de olijfolie.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Olea europea subsp. sylvestris (Olijf)

Algemeen

De olijf is een subtropische bladhoudende boom die tot 9 meter hoog wordt en die bloeit in mei juni met crème-witte bloemen gevolgd door groene vruchten die rijpen naar bruin of zwart. With permission of World Crops Database - Right: Rodrigo Nuno Bragança da Cunha, Olive-tree-fruit-august-0, CC BY-SA 3.0

Opkweken

De olijf wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: Er zijn veel rassen bekend.

Snoeien

De olijf verdraagt rigoureuze snoei. In het algemeen is enige vormsnoei voldoende. Om de bloei te bevorderen kunnen afgedragen takken iets worden teruggenomen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst in het najaar. Zowel de onrijpe groene als de rijpe zwarte olijven kunnen worden geoogst. Na de oogst worden de olijven in jaar in zout water bewaard om ze eetbaar te maken, door de olijven in te kerven kan dit proces worden versneld. User:A,Ocram, Grüne Oliven, CC BY-SA 3.0 - User:A,Ocram, Schwarze Oliven, CC BY-SA 4.0 Olives harvested Olive oil – Photo by Bijenvriend With permission of World Crops Database

Gebruik

De vrucht is sappig en heeft een heel eigen smaak. De zwarte olijven zijn iets zachter van smaak dan de groene. Ook worden de olijven met pit en al geperst voor de olijfolie.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk